Gümüşhane Şeker Fasulyesi
Gümüşhane Şeker Fasulyesi
Tescil No : 472
Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:
Gümüşhane Şeker Fasulyesi (Phaseolus vulgaris L.) Gümüşhane il merkezi ve köyleri ile Torul ilçe merkezi ve köylerinde yetişen uzun-yuvarlak görünümlü beyaz renkli bir tarımsal ürün olup, olgun tohumu tüketilir. Geleneksel yöntemlerle tarımı ve hasadı yapılan fasulyenin hafif unsu, pamuksu, yumuşak tadı ve ağır demlenmeden kaynaklanan yüksek aroması yanında erken pişmesi ve yüksek şişme kapasitesi önemli karakteristiğidir. Gümüşhane Şeker Fasulyesi 800-1800 m rakımda yetişir ve yetiştiriciliği sırasında hiçbir suni gübre ve bitki koruma ürünü kullanılamaz.
Gümüşhane Şeker Fasulyesi diğer fasulyelerden farklı olarak yetiştiği coğrafyanın zor şartlarında soğuk iklim şartlarına ve dona maruz kalmadan kısa sürede olgunlaşır. Gümüşhane Şeker Fasulyesini diğer fasulyelerden ayıran en temel özelliklerden biri yetişme periyodudur. Fasulye bitkisinin olgunlaşma süreleri normalde çok uzun olmasına rağmen Gümüşhane Şeker Fasulyesi bölgesel iklim şartlarına adapte olmuş, kısa bir vejetasyon sürecinde yetişir. Gümüşhane Şeker Fasulyesi ilkbahar donlarının bittiği nisan sonu mayıs başı ile sonbahar donlarının henüz başlamadığı eylül başlarında gelişimini tamamlanır. Gümüşhane Şeker Fasulyesi uzun boylu, çap itibariyle yuvarlak bir fiziki görünüşe sahiptir.
Tohum uzunluğu 12,5-18,0 mm, tohum çapı 10,1-12,0 mm’dir. Kısa vejetasyon dönemine, zor iklim şartlarına rağmen Gümüşhane Şeker Fasulyesi danesinin 100 dane ağırlığı 60-95 g arasında değişir. Gümüşhane Şeker Fasulyesinin su alma kapasitesi yüksek olup 0,7-1,5 g/dane, su alma indeksi % 1,0- 1,15, şişme kapasitesi ise 0,97- 2,25 ml/dane arasında olup şişme indeksi % 2-2,4 arasında değişir.
Gümüşhane Şeker Fasulyesini diğer fasulyelerden ayıran en önemli özelliklerden biri pişme süresi olup bu süre 13-18 dakikadır. Bu kuru fasulye için oldukça düşük bir süredir. Gümüşhane Şeker Fasulyesi normal pişme sürecinde (özleşme süreci hariç) parçalanmaz. Gümüşhane Şeker Fasulyesinin toplam protein % 25,5-28 arasındadır. Gümüşhane Şeker Fasulyesinin danelerinin hilum (göbek) bölgesinde limon sarısı renginde lekelerin bulunması duyusal tespitte en önemli ayırt edici özelliktir. Buna karşı dane kabuğu üzerinde kılcal damarlar şeklinde, kırmızı renklenmelerin görünmemesi ve buna benzer bir renklenmenin meyve kabuğu üzerinde de hasat olgunluğuna kadar belirgin olarak devam etmemesi gereklidir.
Üretici Satıcı: Yağcı Yasin: 0538 563 45 73