Gümüşhane Gastronomi
Gümüşhane Gastronomi
Gümüşhane mutfağı, hem Karadeniz'den hem de Doğu Anadolu'dan esintiler taşımaktadır. Zengin bir mutfağa sahip olan Gümüşhane'nin birçok yöresel lezzeti bulunmaktadır. Gümüşhane'ye geldiğinizde hemen hemen her yerde bulabileceğiniz bu eşsiz tatları mutlaka denemelisiniz. Gümüşhane yemekleri genellikle et ağırlıklıdır. Tatlıları da bir hayli meşhur olan Gümüşhane yemek kültürü konusunda çevresinde bulunan diğer Karadeniz şehirlerinden oldukça etkilenmiştir. Gümüşhane mutfağında büyük yer kaplayan diğer yemekler ise çorbalardır. Karadeniz'in serin ve soğuk akşamlarında yaz ya da kış fark etmeden tüketilen çorbalar da Gümüşhane mutfağını yansıtmaktadır. Gümüşhane'nin yemekleri oldukça köklü bir tarihe sahiptir ve sebze yemekleri de Gümüşhane mutfağının en önemli unsurlarındandır.
Gümüşhane'nin meşhur yöresel yemekleri şunlardır; gendime pilavı, evelik dolması, kartol yahnisi, fıtfıt haşılı, pancar kavurması, siron, fırın erişte, fasulye bulgurlusu, Asude kuymağı, ayvalı et yemeği, mantı çorbası, un herlesi çorbası, erişte tatlısı, muska tatlısı, kara helva, fışkıl tatlısı, fındıklı un helvası. Bu yemeklerden bazıları yöresel yemekler oldukları için köylerde yapılırken bazıları da Gümüşhane ilçe merkezlerinde bulunan işletmelerde tadılabilmektedir.
Gendime Pilavı
Gendime pilavı, Gümüşhane'nin en meşhur yöresel yemekleri arasında yer almaktadır. Genellikle köylerde yapılan bir yemektir ve oldukça doyurucudur. Ana yemek olarak sofralarda yerini alan gendime pilavını Gümüşhane'ye gittiğinizde mutlaka denemelisiniz. Gendime pilavı birçok yemekle kombine bir şekilde sofralarda yerini alabilmektedir. Ayrıca bununla da kalmayarak tüm özel gün sofralarında mutlaka yerini almaktadır.
Gendime pilavının içeriğinde; kuşbaşı et, soğan, buğday, nohut, salça, tereyağı, sıvı yağ ve baharat bulunmaktadır. Yoğun içeriği ile oldukça doyurucu olan gendime pilavı Gümüşhane'ye Erzincan mutfağından taşınmış bir yemektir. Ancak Gümüşhane'de Gümüşhane'ye özgü bir usul ile pişirilir.
Gendime pilavı genellikle köylerde yapılmaktadır. Çünkü yöresel bir lezzettir. Eğer bu pilavı denemek istiyorsanız sizler de köyleri ziyaret edebilirsiniz.
Evelik Dolması
Evelik dolması, Anadolu mutfağının önemli parçalarından bir tanesidir. Gümüşhane'ye de buradan geçmiştir. Pirinç ve bulgurdan yapılan evelik dolması, Karadeniz'de de çok sevilen bir yemektir. Bunun yanı sıra ülkemiz dışında Azerbaycan'da da sıklıkla yapılmaktadır.
Adını içerisinde bulundurduğu evelikten almaktadır. Evelik, bulgur, pirinç, soğan, sarımsak ve kıyma gibi doyurucu malzemelerden yapılan bir yemektir.
Evelik dolması, yöresel bir lezzet olduğu için genellikle köylerde yapılmaktadır. Gümüşhane'de bunun için ayrı bir işletme bulunmamaktadır. Bu yüzden evelik dolmasını denemek istediğinizde köylere gidebilirsiniz.
Kartol Yahnisi
Kartol yahnisi de birçok yemek gibi Gümüşhane mutfağına Doğu Anadolu Bölgesi'nden geçmektedir. Kartol yahnisi gerçekte Erzurum mutfağına ait olsa da Gümüşhane'de tamamen Gümüşhane'ye özgü bir şekilde yapılıp tüketilmektedir.
Gümüşhane mutfağı Kartol yahnisini kendi bünyesinde bulundurduğu Karadeniz mutfağına özgü lezzetler ile birleştirerek sofralarında sunmaktadır. Bunun yanı sıra oldukça doyurucu bir yemektir. Ufak bir porsiyonu bile gayet yeterlidir.
Kartol yahnisinin içerisinde patates gibi sebzeler de bulunduğundan oldukça faydalı bir hal almıştır.
Özel günlerde mutlaka sofralarda yerini alan kartol yahnisini denemek istiyorsanız Gümüşhane yerlilerinden bu konuda ricada bulunabilirsiniz. Bu yahni için özel olarak bir mekan bulunmamakta ve genellikle restoranlarda menülerde yer almamaktadır. Daha çok yöresel bir tat olduğu için köylerde yapılmaktadır.
Fıtfıt Haşılı
Hemen hemen tüm şehirlerimizdeki yöresel yemeklerden bir tanesi olan haşıl Gümüşhane'de fıtfıt olarak bilinmekte ve sıklıkla tüketilmektedir. Özellikle köylerde yapılan haşıl hem doyurucu hem de yoğun bir içeriğe sahiptir. Buğday ve bulgurla yapıldığı için pratik bir yemektir ve hemen hemen her sofrada yerini almaktadır. Gümüşhane'ye gittiğinizde fıtfıt haşılını denemek istiyorsanız köylere gidebilirsiniz. Yöresel bir yemek olduğu için daha çok köylerde yapılmaktadır.
Pancar Kavurması
Gümüşhane'nin en bilinen lezzetlerinden bir tanesi olan pancar kavurması, sıklıkla yapılmakta ve tüketilmektedir. Doyurucu bir lezzettir ve hem kahvaltıda hem de akşam yemeklerinde sofralarda yerini alabilmektedir. Pancar kavurması, içerik olarak zengin olmasa da farklı bir tada sahip faydalı bir öğündür.
Genellikle köylerde yapılan bir yemektir ve evlerde tüketilmektedir.
Siron
Yufka ile yapılan siron, oldukça doyurucu bir lezzettir ve Gümüşhane'de hem Doğu Anadolu hem de Karadeniz mutfağına bağlı olarak evrilmiştir. Sıklıkla tüketilen ve yoğun bir içeriğe sahip olan siron, bayram sofralarında davetlerde, kahvaltılarda ve isteğe bağlı başka birçok öğünde alternatif olarak tüketilebilmektedir.
Yöresel bir lezzettir ve köylerde yapılmaktadır. Bu yüzden restoranlarda sık görülmemektedir.
Fırın Erişte
Son dönemin de en sevilen yemeklerinden olan fırın erişte, Gümüşhane'nin en sevilen tatlarından bir tanesidir ve bununla beraber oldukça doyurucudur. Eriştenin börek gibi kalın bir kıvama gelmesi ile tüketilen fırın erişte evlerde yapılmaktadır ve genellikle lokantalarda görülmemektedir.
Fırın erişte hamur ve baharatlar sebebiyle hem az yoğun bir içeriğe sahiptir hem de doyurucudur ve bu yönüyle de oldukça pratiktir. Gümüşhane'ye geldiğinizde mutlaka denemelisiniz.
Fasulye Bulgurlusu
Fasulye bulgurlusu oldukça doyurucu bir yöresel yemektir. Et ve daha başka gıdalar ile de birlikte servis edilebilir. İçerisine konulan baharatlar sebebiyle antioksidan bir yapıya sahip olur ve çok küçük bir porsiyonu bile hem çok faydalı hem de doyurucudur.
İçeriği oldukça yoğun bir yemektir ve genellikle kış aylarında tüketilir. Yöresel bir lezzet olduğu için lokantalarda bulunmamaktadır.
Asude Kuymağı
Karadeniz mutfağından Gümüşhane'ye kazandırılan kuymak çeşitlerinden olan Asude kuymağı Gümüşhane'ye özgü bir biçimde Gümüşhane'nin özellikle Torul ilçesinde sıklıkla yapılmaktadır. Yöresel bir lezzet olsa da çeşitli işletmelerde de bulunabilen kuymak, kahvaltılarda sıklıkla tüketilmektedir.
Asude kuymağı fiyat olarak oldukça uygundur ve Balyemez Konağı'nda bu lezzetin tadına bakabilirsiniz.
Balyemez Konağı'nın Adresi: Özcan Mahallesi. Kale Deresi Sokak, Merkez/Gümüşhane
Ayvalı Et Yemeği
Gümüşhane'ye Doğu Anadolu kültüründen ve mutfağından geçen ayvalı et yemeği hem değişik bir lezzet hem de doyurucu bir yemektir. İçeriği hem farklı hem de yoğundur. Ancak pek bilinmeyen yöresel bir lezzet olduğu için genellikle Gümüşhane'nin Doğu bölgesinde bulunan ilçelerinde ve köylerinde yapılmaktadır.
Mantı Çorbası
Hem lezzetli, hem doyurucu, hem de faydalı bir çorba olan mantı çorbası Gümüşhane'de en çok tüketilen çorbalardan bir tanesidir. İçerisinde çeşitli baharatlar bulundurur ve çok lezzetli bir çorbadır. Yaz - kış fark etmeden tüketilebilir ve Gümüşhane'ye geldiğinizde mutlaka bu çorbayı denemelisiniz.
Mantı çorbasını Gümüşhane'de 24 saat boyunca hizmet veren Beylerbeyi Çorba'da deneyebilirsiniz. Oldukça uygun fiyatlı bir mekandır.
Beylerbeyi Çorba'nın Adresi: Hasanbey Mahallesi. Cumhuriyet Caddesi, Merkez/Gümüşhane
Un Hellesi Çorbası
Oldukça doyurucu ve farklı bir lezzete sahip olan un hellesi çorbasını Gümüşhane'ye gittiğinizde mutlaka denemelisiniz. Yöresel bir çorba olan un hellesi çorbası Karadeniz mutfağında görülen ve hemen hemen tüm Karadeniz şehirlerinde yapılan özel bir çorbadır. Hem doyurucudur hem de farklı bir tada sahiptir.
Gümüşhane'nin merkezinde 24 saat boyunca açık olan Beylerbeyi Çorba'ya giderek un hellesi çorbasını deneyebilirsiniz. Uygun fiyatlı un hellesi çorbası aynı zamanda köylerde de yapılmaktadır.
Beylerbeyi Çorba'nın Adresi: Hasanbey Mahallesi. Cumhuriyet Caddesi, Merkez/Gümüşhane
Erişte Tatlısı
Erişte tatlısı, Gümüşhane'nin tatlıları ile zengin olan mutfağına Trabzon yöresinden dahil olmuştur. Karadeniz'in mutfağını yansıtan erişte tatlısı, mutlaka denemeniz gereken bir lezzettir. Kolay yapımı ve hafif tadı sayesinde her sofrada yerini alan erişte tatlısı diğer tatlılar gibi işletmelerde ve tatlıcılarda bulunmaz. Erişte tatlısı yöresel bir tatlıdır ve köylerde ya da Gümüşhane yerlilerinin evinde yapılmaktadır.
Kara Helva
Kara helva, Gümüşhane'nin en meşhur tatlıları arasında yer alır. Çok sevilen kara helva kış aylarında köylerde yapılmaktadır. Sizler de Gümüşhane'ye geldiğinizde mutlaka bu tatlıyı denemeli ve sevdiklerinize de götürmelisiniz. İçerisinde tereyağı, sıvı yağ tuz ve un bulunmaktadır.
Kara helva köylerde bulunan yöresel bir lezzet olduğu için tatlıcılarda bulunmamaktadır.
Muska Tatlısı
Muska tatlısı, baklava ile benzer özellikler gösteren ve baklava tadı veren şerbetli ya da şerbetsiz bir şekilde servis edilen tatlıdır. Gümüşhane yöresinde ve Karadeniz'in tamamında sıklıkla yapılan muska tatlısı oldukça uygun fiyatlı bir tatlıdır. İçeriğinde yoğurt vb. malzemeler de bulundurduğu için değişik bir tattır ve herkes tarafından sevilmektedir.
Gümüşhane'ye gittiğinizde mutlaka muska tatlısını denemelisiniz. Tüm zincir tatlıcılarda bulabilirsiniz.
Fışkıl Tatlısı
Fışkıl tatlısı ülkemizin diğer yörelerinden Gümüşhane mutfağına taşınan özel bir lezzettir. Diğer adı ise ''lokma'' olarak bilinmektedir. Karadeniz'de özenle yapılan fışkıl tatlısını mutlaka denemelisiniz. Çok şekerli ve şerbetli bir tatlı olan fışkıl tatlısı özel gün ve davetlerde sıklıkla tüketilmektedir.
Fışkıl tatlısını tüm tatlıcılarda bulabilirsiniz.
Fındıklı Un Helvası
Fındıklı un helvası Gümüşhane'nin en özel tatlıları arasında yer almaktadır. Gümüşhane'ye geldiğinizde mutlaka denemeniz gereken fındıklı un helvası oldukça uygun fiyatlı bir tatlıdır. Gümüşhane'nin hemen hemen her bölgesinde bulabileceğiniz fındıklı un helvasını köylerde de görebilirsiniz.
Fındığı ile Karadeniz kültürünü yansıtan bir tatlıdır, tüm zincir tatlıcılarda bulabilirsiniz.