Yükleniyor...

Gümüşhane ve İlçeleri

Gümüşhane ve İlçeleri

Gümüşhane, Karadeniz'in en çok ziyaret edilen illerinden bir tanesidir. Ülkemizin Kuzey kesiminde bulunan ve gerek iklimi gerek coğrafyasıyla bunu hissettiren Gümüşhane, çevresinde Trabzon ve Bayburt gibi iller de barındırmaktadır. Gümüşhane içerisinde mutlaka ziyaret edilmesi gereken ilçeler bulunmaktadır. Gümüşhane'nin Merkez ilçesi de dahil olmak üzere toplam altı adet ilçesi vardır. Tüm ilçelerden merkez bölgesine kolay bir şekilde ulaşım sağlanabilmektedir. Gümüşhane'nin merkezine en uzak ilçe ise Kürtün'dür. İlçeler arası ulaşım dolmuş ve taksiler ile sağlanmaktadır. Genel olarak engebeli bir arazisi olan Gümüşhane'nin tüm ilçelerinde yüksek bölgelerde yaylalar bulunmaktadır. Bunun yanı sıra ilçelerde şelaleler ve dağlar da yoğunluktadır.

Gümüşhane'nin ilçeleri şunlardır; Merkez ilçesi, Kelkit ilçesi, Köse ilçesi, Kürtün ilçesi, Şiran ilçesi ve Torul ilçesidir. İlçelerin hemen hemen hepsinden komşu şehirlere geçiş sağlanabilmektedir. İlçeler küçük yapılıdır. İl içerisinde toplam on dört adet belediye mevcuttur. İlin tamamının nüfusu 160 binden fazladır. İlçeler arası ulaşımı sağlayan otoyollar ise; E97, D885, D040, D883, D052 ve D887'dir. Gümüşhane şehri Cumhuriyet'ten önce kurulmuştur ve Gümüşhane şehrinin Şiran, Torul ve Kelkit ilçeleri de Cumhuriyet'ten önce kurulmuştur. Köse ilçesi 1987'de ve Kürtün ilçesi 1990'da kurulmuştur. Gümüşhane'nin en kalabalık ilçesi Merkez ilçesidir. Bunu takip eden ilçe ise Kelkit'tir ve nüfusu en az olan ilçe de Köse'dir.

GÜMÜŞHANE HAKKINDA BİLGİLER

Vali : Aydın BARUŞ
Nüfus :148.539
Yüz Ölçümü : 657.500 km 2
İlçe Sayısı : 5
Belediye Sayısı : 15
Belde Sayısı : 9
Köy Sayısı : 314


MERKEZ İLÇESİ:

Gümüşhane'nin en önemli ilçelerinden olan Merkez ilçesi, birçok gezilecek alanı içerisinde barındırması ve çoğu imkana sahip olması sebebiyle Gümüşhane'nin en kalabalık ilçesidir. Ulaşımın ve benzeri şeylerin en kolay gerçekleştiği ilçedir. Nüfusu 51 binden fazladır. İçerisinde toplam iki adet belediye bulunmaktadır. Gümüşhane'ye geldiğinizde Merkez ilçe birçok konuda size kolaylıklar sağlayacaktır. Pazara, markete, turistik yerlere yürüme mesafesinde bulunur ve diğer ilçelerdeki tarihi yapılara da dolmuş ile kolayca gidilebilmektedir.

Merkez ilçede semt pazarları ve gezebileceğiniz birçok kafe bulunmaktadır. Bu işletmelerin yanı sıra parklar ve mesire alanları da mevcuttur. Ayrıca Gümüşhane'nin Merkez ilçesi Trabzon'a da oldukça yakın bir konumda bulunmaktadır. Gümüşhane'ye geldiğinizde Merkez ilçede konaklayacak birçok işletme de bulabilirsiniz. Merkez ilçeden diğer ilçelere dolmuşlar ile geçiş sağlayabilirsiniz.

Web: http://www.gumushane.gov.tr

Merkez mahalle ve köy listesini görmek için tıklayınız.



KELKİT İLÇESİ:

Erzincan iline yakınlığı ile bilinen Kelkit ilçesi, Cumhuriyet'ten önce kurulmuş köklü bir ilçedir. İlçenin tarihi milattan önceye kadar dayanmaktadır ve Karadeniz'in ilk yerleşim yerlerindendir.

İlçe tarihi eserler açısından zengindir. Burada; Stala Kalesi, Sadak Hamamı, Sadak Kervansarayı , Sadak Köyü Çeşmesi, Sadak Köyü Camii gibi yapılar yer almaktadır. Gümüşhane'nin merkezine 60 kilometre uzaklıkta bulunan bir ilçedir. Ulaşım dolmuşlarla sağlanmaktadır.

İlçenin dağlarında ve ormanlarında birçok şifalı bitki yetişmektedir. Gümüşhane'ye gittiğinizde mutlaka Kelkit'i gezmeli ve görmelisiniz. İlçenin yüksek bölgelerinde birçok yayla bulunmaktadır. Bu yaylalarda düzenli olarak şenlikler düzenlenmektedir.

Web: http://www.kelkit.gov.tr

Kelkit mahalle ve köy listesini görmek için tıklayınız.



KÖSE İLÇESİ:

Önceleri Bayburt'a bağlı olan ve sonrasında Gümüşhane'ye bağlanan Köse ilçesi, Bayburt'a ve Gümüşhane'nin Kelkit ilçesine yakınlığı ile bilinmektedir. 1987 tarihinde bir ilçe haline gelmiştir. Nüfusu yedi binden fazladır. Bu nüfusun büyük bir kısmı ilçe merkezinde yaşamaktadır.

Köse ilçesi Gümüşhane'nin merkezine 47 kilometre mesafede bulunmaktadır. Merkeze en yakın ilçelerden bir tanesidir. Köse ilçesi içerisinde doğal oluşum olarak Gümüşhane'de ve Karadeniz Bölgesi'nin tamamında görülen dağlar, yaylalar gibi doğal unsurlar bulunmaktadır. Engebeli arazisi ve köklü tarihi sebebiyle ziyaret edilecek birçok alan oluşmuştur.

Web: http://www.kose.gov.tr

Köse ilçesi mahalle ve köy listesini görmek için tıklayınız.



KÜRTÜN İLÇESİ:

Kürtün içerisinde birçok şelale ve yayla bulundurmasıyla doğal unsurlar açısından zengin olan, aynı zamanda Gümüşhane'nin batısında bulunan ve Merkez ilçesine en uzak konumda olan ilçesidir. Kürtün'de ağırlıklı olarak Çepniler yaşamakta ve etnik kültürü de bu yönde şekillenmektedir. Nüfusu 12 binden fazladır ve yerli halk geçimini ağırlıklı olarak tarım ve hayvancılıktan sağlamaktadır.

Ancak bunun yanı sıra turizm de önemli bir yer tutmaktadır. Çünkü Kürtün'de; Güvende Yaylası, Örümcek Ormanları, Çağlayandibi Şelalesi, Kürtün Baraj Gölü, Alaca Yaylası, Erikbeli Yaylası, Kadırga Yaylası, Kazıkbeli Yaylası ve Fatih Sultan Mehmet'ten Kalma Kadırga Açık Hava Camisi, Gölceğiz Yaylası ve Dikme Taşı, Yaylalı (Sümüklü) Köyü Kiliseleri ve Acısuyu ,Karagöl Dağı ve Buzul Gölü, Kabak Tepe Şehitliği gibi birçok gezilecek alan bulunmaktadır.

Web: http://www.kurtun.gov.tr

Kürtün ilçesi mahalle ve köy listesini görmek için tıklayınız.



ŞİRAN İLÇESİ:

Nüfusu on dokuz binden fazla olan Şiran ilçesi, hayvancılık ve tarım ile geçimini sağlamaktadır. Tarihi oldukça eski olan bir ilçedir ve Gümüşhane'de de bu yönüyle bilinmektedir. Elması ile meşhur bir ilçedir. Meyve ve sebze üretimi yoğunlukla yapılan işlerdendir.

İlçe içerisinde bulunan Çakırkaya Manastırı, Tomara Şelalesi, Seydibaba Türbesi, Gelin Ebe Türbesi ve Firdevs Hatun Türbesi turizm açısından büyük önem taşımaktadır. Gümüşhane'ye geldiğinizde Şiran ilçesini mutlaka görmeli ve gezmelisiniz.

Web: http://www.siran.gov.tr

Şiran ilçesi mahalle ve köy listesini görmek için tıklayınız.



TORUL İLÇESİ:

Gümüşhane'nin en meşhur ilçelerinden olan Torul, Karadeniz kültürünü net bir şekilde yansıtan ilçelerimizden bir tanesidir. Oldukça eski bir ilçe olmakla birlikte Gümüşhane'de en çok ziyaretçi ağırlayan ilçelerden de bir tanesidir. Geniş yaylaları ve dağlık alanları ile çok sevilmektedir. Kemençe ve horon kültürü gelişmiştir.

Pestili ile meşhur bir ilçedir. Çok yağış alan bir ilçedir. Nüfusu 10 binden fazladır. Gümüşhane'ye geldiğinizde mutlaka Torul'u da ziyaret etmelisiniz. Torul'da bulunan seyir terası gibi turistik ögeler ziyaretçilerin oldukça ilgisini çekmektedir.

Web: http://www.torul.gov.tr

Torul ilçesi mahalle ve köy listesini görmek için tıklayınız.

GÜMÜŞHANE GEZİ REHBERİ

SİZİN İÇİN SEÇTİKLERİMİZ

Yılın bu mevsiminde Gümüşhane’de keşfedebileğiniz yerleri seçtik!